Video's

The Black Keys – Lonely Boy

Advertenties

#YDML11 | Top Tien Albums 2011: Adele – 21 (#1)

Muzieklijstjes, jawel, het is weer zo ver. Het eind van het jaar nadert en het is tijd om de resultaten op te maken. Ik begin met vier losse categorieën die ik eigenlijk niet onder ‘tracks’ of ‘albums’ kon zetten: favoriete cover, remix, mixtape & EP. Vervolgens behandel ik mijn top tien tracks & albums. Fully Hand-picked. Vandaag is het de beurt aan het album van het jaar.

Adele releasde dit jaar haar ‘Greatest Hits’-album. Dit album is het best verkochte album ter wereld sinds 2004. Ook is dit album het best verkochte album van het jaar. Misschien heeft dat iets te maken met de eerlijkheid van haar muziek. Misschien heeft dat te maken met Rick Rubin achter de knoppen. Misschien heeft dat iets te maken met kwaliteit. Ach, wat een plaat. Fijne kerst iedereen!

Download & beluister ‘21′ van Adele op Spotify door hier te klikken.

Getagged , , , , ,

#YDML11 | Top Tien Albums 2011: Jay-Z & Kanye West – Watch The Throne (#2)

Muzieklijstjes, jawel, het is weer zo ver. Het eind van het jaar nadert en het is tijd om de resultaten op te maken. Ik begin met vier losse categorieën die ik eigenlijk niet onder ‘tracks’ of ‘albums’ kon zetten: favoriete cover, remix, mixtape & EP. Vervolgens behandel ik mijn top tien tracks & albums. Fully Hand-picked. Vandaag is het de beurt aan #2 van mijn Top Tien Albums van 2011. 

Bij Watch The Throne heb je twee artiesten die precies hetzelfde doen, feitelijk qua status op hetzelfde niveau zitten – de een wat minder dan de ander – en die hun krachten bundelen op een album. Bij deze samenwerking verwacht het publiek een orgasme in zijn oren maar uiteindelijk wordt het een doodgewoon hiphopalbum, en er is niks mis met doodgewone hiphop. Na veel kritiek op het duo die zichzelf ‘The Throne’ noemt, concludeert de media dat ‘Watch The Throne’ toch ‘een van de belangrijkste hiphop-albums is aller tijden.’ Het omschrijft dat we als muziekliefhebbers veel meer hadden verwacht van zo’n muzikale ontmoeting, maar dat we eigenlijk niet mogen klagen over het resultaat. Ik benoemde ‘Otis’ al eerder tot mijn favoriete track van 2011, dat maakt het logisch dat deze geniale plaat op nummer twee staat in mijn lijstje.

Download & beluister ‘Watch The Throne’ van Jay-Z & Kanye West op Spotify door hier te klikken.

Getagged , , , , , , ,

#YDML11 | Top Tien Albums 2011: Mastodon – The Hunter (#3)

Muzieklijstjes, jawel, het is weer zo ver. Het eind van het jaar nadert en het is tijd om de resultaten op te maken. Ik begin met vier losse categorieën die ik eigenlijk niet onder ‘tracks’ of ‘albums’ kon zetten: favoriete cover, remix, mixtape & EP. Vervolgens behandel ik mijn top tien tracks & albums. Fully Hand-picked. Vandaag is het de beurt aan #3 van mijn Top Tien Albums van 2011. 

Er is veel goede metal uitgekomen dit jaar, voornamelijk via Roadrunner Records. Denk hierbij aan Devildriver, Trivium en Machine Head. Ook Mastodon is sinds dit album, ‘The Hunter’, een onderdeel van het Roadrunner-roster. Ik zat er zelf al jaren op te wachten omdat ze al die jaren onwijs goed zijn gebleven en het nu toch echt wel tijd werd dat ze bij deze gigant gingen tekenen. Dus ik was blij dit jaar. Toch was het moeilijk om een enkele metal-plaat in dit lijstje te doen, gezien mijn metal-liefde. Velen zullen mij waarschijnlijk raar aankijken omdat ik het over ‘metal’ heb en over Mastodon. Voor mij is Mastodon gewoon een metalband met geweldige songwriting-skills. Het spijt me, metal-fans, dat ik jullie zo beledig hiermee. Maar voel je niet beledigt. Mastodon dropte die jaar hun meest toegankelijke album ooit en het is een kristal die ik om mijn vinger zou doen. Als ik kijk naar hoeveel van mijn Facebook-vrienden dit jaar dit album hebben beluisterd op Spotify denk ik dat zij zich wel kunnen vinden in deze keuze, een terechte numero drie.

Download & beluister ‘The Hunter’ van Mastodon op Spotify door hier te klikken.

Getagged , , , , ,

#YDML11 | Top Tien Albums 2011: Foo Fighters – Wasting Light (#4)

Muzieklijstjes, jawel, het is weer zo ver. Het eind van het jaar nadert en het is tijd om de resultaten op te maken. Ik begin met vier losse categorieën die ik eigenlijk niet onder ‘tracks’ of ‘albums’ kon zetten: favoriete cover, remix, mixtape & EP. Vervolgens behandel ik mijn top tien tracks & albums. Fully Hand-picked. Vandaag is het de beurt aan #4 van mijn Top Tien Albums van 2011. 

Beste Foo Fighters plaat ooit, zonder twijfel. Terug in de studio met producer Butch Vig (die overigens ook ‘Nevermind’ van Nirvana had geproduceerd back in the day). Mooiste aan de plaat is zeker de samenwerking met Krist Novoselic, ex-bassist van Nirvana. De plaat is een en al Nirvana, vind ik dan. Het is rauw, het is ‘post-grunge’ en het is analoog als een motherfucker. Genieten geblazen. Als je het album nog niet heb gecheckt, ben je een loser.

Download & beluister ‘Wasting Light’ van Foo Fighters op Spotify door hier te klikken.

Getagged , , , , , ,

#YDML11 | Top Tien Albums 2011: Young The Giant – Young The Giant (#5)

Muzieklijstjes, jawel, het is weer zo ver. Het eind van het jaar nadert en het is tijd om de resultaten op te maken. Ik begin met vier losse categorieën die ik eigenlijk niet onder ‘tracks’ of ‘albums’ kon zetten: favoriete cover, remix, mixtape & EP. Vervolgens behandel ik mijn top tien tracks & albums. Fully Hand-picked. Vandaag is het de beurt aan #5 van mijn Top Tien Albums van 2011. 

Er zijn soms van die rockbands die opeens een platencontract tekenen bij een groot metal-label en vervolgens veel succes behalen. Young the Giant is precies zo’n band en daarmee treden ze in de voetsporen van o.a. Nickelback & Theory of a Deadman. Deze band uit Californië tekenden een contract bij Roadrunner Records, waardoor ze op mijn radar verschenen. Als sinds mijn tiende levensjaar volg ik alle releases van deze heftige platenmaatschappij, dus ik ging ook dit album checken. Ik was verbaasd van de souplesse van de liedjes. Ze gleden mijn oren binnen zonder de nodige glijdmiddelen. Eerlijk geef ik toe dat ik niet zo weg ben van indie-rock, maar Young the Giant mag er zeker wel wezen. Ze hebben ervoor gezorgd dat ik indie weer meer ben gaan waarderen en hun album heb ik het hele jaar door ontzettend veel gedraaid. Ik denk eerlijk gezegd dat iedereen deze muziek wel zou kunnen waarderen. Dus zit niet te wachten op je luie donder, beluister het album. Nu!

Ik heb trouwens twee remixes gemaakt van Young the Giant dit jaar. Check ze hier en hier.

Download & beluister ‘Young the Giant’ van Young The Giant op Spotify door hier te klikken.

Getagged , , , , , ,

#YDML11 | Top Tien Albums 2011: J. Cole – Cole World: The Sideline Story (#6)

Muzieklijstjes, jawel, het is weer zo ver. Het eind van het jaar nadert en het is tijd om de resultaten op te maken. Ik begin met vier losse categorieën die ik eigenlijk niet onder ‘tracks’ of ‘albums’ kon zetten: favoriete cover, remix, mixtape & EP. Vervolgens behandel ik mijn top tien tracks & albums. Fully Hand-picked. Vandaag is het de beurt aan #6 van mijn Top Tien Albums van 2011. 

Als je je bevindt in het rijtje van Kid Cudi en Drake – de artiesten die zichzelf neerzetten als zingende rappers – dan heb je behoorlijk wat te bewijzen. J. Cole heeft beiden heren weten in te halen met zijn debuutalbum, Cole World: the Sideline Story. Dit jaar dropte dit album terwijl alle ogen op hem waren gericht. Een platencontract bij Jay-Z, een mixtape en een paar losse EP’s hebben ervoor gezorgd dat de wereld aan zijn voeten lag. En nog steeds is de wereld dol op de man die zijn eigen persoonlijke verhaal vertelt op zijn debuut. Muzikaal en tekstueel is de plaat sterk en het is echt een ‘album’ omdat het logisch is opgebouwd. Er wordt een verhaal verteld in de correcte volgorde. Juist dat maakt dit album een van mijn favoriete platen van 2011. Beluister de ceedee in een keer achter elkaar, en daarna nog een keer. En dan nog een keer. Zeer de moeite waard.

Download & beluister ‘Cole World: the Sideline Story’ van J. Cole op Spotify door hier te klikken.

Getagged , , , ,

#YDML11 | Top Tien Albums 2011: Foster the People – Torches (#7)

Muzieklijstjes, jawel, het is weer zo ver. Het eind van het jaar nadert en het is tijd om de resultaten op te maken. Ik begin met vier losse categorieën die ik eigenlijk niet onder ‘tracks’ of ‘albums’ kon zetten: favoriete cover, remix, mixtape & EP. Vervolgens behandel ik mijn top tien tracks & albums. Fully Hand-picked. Vandaag is het de beurt aan #7 van mijn Top Tien Albums van 2011. 

Foster the People heeft een prima album afgeleverd. Elektronische indie-pop van de bovenste plank vertaald in 11 diverse nummers op het debuutalbum van deze talentvolle Amerikaanse band. Al eerder noemde ik het nummer ‘Houdini’ in mijn Top Tien Tracks van 2011. Nu noem ik voor jou – de lezer – het hele album. Ga het luisteren, verder wil ik er niks over kwijt.

Download & beluister ‘Torches’ van Foster the People op Spotify door hier te klikken.

Getagged , ,

#YDML11 | Top Tien Albums 2011: U-Niq – Scheepsrecht (#8)

Muzieklijstjes, jawel, het is weer zo ver. Het eind van het jaar nadert en het is tijd om de resultaten op te maken. Ik begin met vier losse categorieën die ik eigenlijk niet onder ‘tracks’ of ‘albums’ kon zetten: favoriete cover, remix, mixtape & EP. Vervolgens behandel ik mijn top tien tracks & albums. Fully Hand-picked. Vandaag is het de beurt aan #8 van mijn Top Tien Albums van 2011. 

U-Niq staat voor Universal Novelist Illustrating Quality, en dat slaat volledig op deze Rotterdamse MC. Op het gebied van Nederlandse hiphop is hij een grondlegger en hij stond aan de wieg van iets wat uiteindelijk heel groot is geworden. Dit jaar releasde hij ‘Scheepsrecht’, zijn derde Nederlandstalige album. Niet zo heel lang geleden zei hij op Twitter dat hij niet tevreden was met de promotie rondom dit album, en vertrok daarom bij platenmaatschappij Top Notch. Ook al heeft dit album niet veel bereik gehad, het heeft wel mijn oren het hele jaar vermaakt. Voor mij is dit album de ‘Winne Zonder Strijd’ van U-Niq. Het heeft heerlijke beats en de onderwerpen die U-Niq aansnijdt zijn van poëtische kwaliteit. Ik vind dat U-Niq met dit album heeft bewezen dat hij de jeugd kan bijbenen en nergens te oud voor wordt. Ik hoop alleen dat dit niet het laatste is wat we van deze legende te horen gaan krijgen. De ervaring en levenslessen die U-Niq deelt met zijn luisteraars is een unieke gebeurtenis. Ik ben blij dat hij zijn verhalen heeft omgezet naar gedichten.

Download & beluister ‘Scheepsrecht’ van U-Niq op Spotify door hier te klikken.

Getagged , , , , , , , , ,

#YDML11 | Top Tien Albums 2011: Yelawolf – Radioactive (#9)

Muzieklijstjes, jawel, het is weer zo ver. Het eind van het jaar nadert en het is tijd om de resultaten op te maken. Ik begin met vier losse categorieën die ik eigenlijk niet onder ‘tracks’ of ‘albums’ kon zetten: favoriete cover, remix, mixtape & EP. Vervolgens behandel ik mijn top tien tracks & albums. Fully Hand-picked. Vandaag is het de beurt aan #9 van mijn Top Tien Albums van 2011. 

Yela is precies zo’n artiest waar ik het hele jaar op heb zitten wachten. 21 November kwam deze plaat uit en de verwachtingen waren zeer hoog voor deze rapper van het Shady-roster. Als echte Eminem-fan leg ik mijn vertrouwen in de muzikale keuze van Marshall Matters en ga ik er eigenlijk van uit dat zijn artiesten toppertjes zijn. Toen hij Yelawolf en Slaughterhouse tekenden bij zijn Shady-Records was ik nog niet zo geïnteresseerd, dat kwam later pas. De eerste keer dat ik Yela zag, was in een cypher van BET. Ik was gelijk verkocht, ik vond hem de jonge Eminem. Nu zijn album er is, ‘Radioactive’, wil ik zeggen dat ik zeer tevreden ben over het resultaat. De plaat is veelzijdig, de hele stijl van Yelawolf voel ik onwijs en hij vertelt een sterk verhaal. Je wordt door deze unieke rapper meegesleurd in het hele ‘Trailer Park Trash’-wereldje waar hij vandaan komt. Elk nummer heeft wel iets vermakelijks en de gastartiesten zijn ook bizar: Lil’ Jon, Mystikal en uiteraard de meester zelf, Eminem. Ik heb lang niet een hiphopalbum in bezit gehad die me in zijn volledigheid interesseert. Yelawolf heeft dit juist wel geflikt in mijn oren. Keiharde hiphop, straight outta Alabama.

Download & beluister ‘Radioactive’ van Yelawolf op Spotify door hier te klikken.

Getagged , , , , , ,
Advertenties