#YDML11 | Top Tien Tracks 2011: Jay-Z & Kanye West – Otis (#1)

Muzieklijstjes, jawel, het is weer zo ver. Het eind van het jaar nadert en het is tijd om de resultaten op te maken. Ik begin met vier losse categorieën die ik eigenlijk niet onder ‘tracks’ of ‘albums’ kon zetten: favoriete cover, remix, mixtape & EP. Vervolgens behandel ik mijn top tien tracks & albums. Fully Hand-picked. Vandaag is het de beurt aan #1 van mijn Top Tien Tracks van 2011. 

Mensen zullen waarschijnlijk spugen op me of in ieder geval kotsen op mijn schoenen bij de mededeling dat dit mijn favoriete nummer van 2011 is. Kanye West en Jay-Z’s ‘Otis’ van hun heerlijke album, ‘Watch the Throne’. Eerder schreef ik over deze collaboratie tussen twee grootmachten in de hiphop het volgende: “Bij Watch The Throne heb je twee artiesten die precies hetzelfde doen, feitelijk op hetzelfde niveau zitten – de een wat minder dan de ander – en die hun krachten bundelen op een album. Ook bij deze samenwerking verwacht het publiek een orgasme in zijn oren maar uiteindelijk wordt het een doodgewoon hiphopalbum, en er is niks mis met doodgewone hiphop.” I rest my case. Het album, waar ik later nog op terugkom, is een doodgewoon hiphopalbum die ik persoonlijk heel erg kan waarderen. Mijn favoriete nummer van deze plaat is ‘Otis’ waarin Otis Redding’s ‘Try A Little Tenderness op geniale wijze is gesampled.

Ik moet toegeven dat de eerste keer dat ik dit nummer hoorde, ik hem niet kon waarderen. De tweede keer waardeerde ik hem al veel meer en de derde keer was ie gewoon gemaakt voor mijn oren. Het is werkelijk waar een nummer die ik waar dan ook kan opzetten en het gaat me maar niet vervelen. Ik kan me niet uitgebreid verklaren waarom ik dit nummer precies heb uitgekozen maar volgens iTunes is dit mijn meest afgespeelde track van het afgelopen jaar. Als ik terugkijk op dit nummer tegenover de rest van het album, toen ik hem voor het eerst hoorde op Hypetrak, moet ik eerlijk zeggen dat ‘Otis’ precies datgene symboliseert wat er op de rest van het album afspeelt. Het is echte muziek – oude muziek in een nieuw jasje – en het is een feest. Het is een viering van hiphop, ook al begint het met ‘I invented swag.’

Naast het feit dat ik dit nummer heb benoemd tot mijn favoriete nummer van 2011 wil ik het ook graag de videoclip uitroepen tot videoclip van het jaar. Ik zat destijds te trappelen om die clip te zien. Toen ik hem voor het eerst zag was het beter dan mijn verwachtingen: het succes, gesymboliseerd met een Maybach die aan stukken wordt gescheurd, is zo nadrukkelijk aanwezig maar wordt gecombineerd met de opvallende vriendschap tussen Jay en Ye. Volgens mij hebben rappers nog nooit zoveel zitten glimlachen in een videoclip en tijdens het schieten van de videoclip. Want ik kan me voorstellen, dat als je de duurste auto op de markt mag slopen en vervolgens over een leeg terrein mag rijden met topmodellen op de achterbank, je het naar je zin hebt. De videoclip straalt een en al plezier uit en is daarnaast ook een mooie ode aan hun vriendschap met het aanbreken van dit moment: ze hebben eindelijk gezamenlijk een album uitgebracht.

De komende dagen zal ik lopen met regenpak omdat het waarschijnlijk regent van de haters vanwege mijn muzikale keuze. Wat ik benoem tot mijn favoriete track van 2011 bepaal ik zelf wel en diegenen die dat weigeren te respecteren kunnen een klap krijgen van een platte achterhand. Dus geef die mannen (Kanye West & Jay-Z) applaus.

Download & beluister ‘Otis’ van Jay-Z & Kanye West op Spotify door hier te klikken.

Advertenties
Getagged , , , , , , ,

2 thoughts on “#YDML11 | Top Tien Tracks 2011: Jay-Z & Kanye West – Otis (#1)

  1. Niek Dekker schreef:

    Geen haat, enkel louter respect. Clip is trouwens echt honderd keer vetter dan ik dacht. Heel snel gezien vorige keer.

  2. […] zo’n muzikale ontmoeting, maar dat we eigenlijk niet mogen klagen over het resultaat. Ik benoemde ‘Otis’ al eerder tot mijn favoriete track van 2011, dat maakt het logisch dat deze geniale plaat op nummer […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: